27 lutego 2024 roku ruszyła  kolejna edycja akcji „Polska od Kuchni” organizowanej przez Fundację WIP WARTO IM POMÓC. Po raz XIII będziemy nagradzać Złotym Widelcem najlepsze restauracje w całej Polsce. „Wrócę tu ponownie” – to hasło przewodnie akcji. Do projektu zapraszamy również cukiernie, piekarnie oraz firmy cateringowe. Nominacja jest gestem uznania dla działalności opartej o wiarygodność i rzetelność, która jest zawarta w opiniach Waszych klientów.

Partnerem merytorycznym konkursu jest Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy i szefów kuchni polski oddział Euro Toques Polska (ETP) oraz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich

Regulamin konkursu oraz warunki uczestnictwa można znaleźć  na stronie www.polskaodkuchni.com.pl

Formularz Zgłoszenia oraz podstemplowany Bon konsumpcyjny dla jurora konkursu należy przesłać drogą mailową na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  najpóźniej do dnia 20 marca 2024 roku. Na Bonie konsumpcyjnym znajdują się dane wniesienia opłaty organizacyjnej.

Liczby obrazujące akcję „Polska od Kuchni”:

4000 - restauracji nominowanych w 12 poprzednich edycjach konkursu

1310 - restauracji uczestniczących

  480 - laureatów godła ZŁOTEGO WIDELCA

SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO WZIĘCIA UDZIAŁU W TEGOROCZNEJ EDYCJI KONKU

Remigiusz Rączka

 Urodził się i wychował w tradycyjnej śląskiej rodzinie z tradycjami górniczymi.  Od dzieciństwa uczestniczył i pomagał w tradycyjnych czynnościach związanych z kulturą śląską takich jak: kiszenie kapusty, świniobicie, wykopki, skubanie pierza czy też wiele innych. Kultura śląska (gwara, kuchnia, obyczaje) to elementy, które na zawsze zagościły w sercu Remigiusza. Ukończył Technikum Hotelarskie, a następnie studnia turystyczne o specjalności Hotelarstwo. Po ukończeniu pedagogicznych studiów podyplomowych rozpoczął pracę jako nauczyciel przedmiotów zawodowych w szkole średniej. Od 2001 roku nieprzerwanie związany jest z branżą gastronomiczną. Od 2008 roku prowadzi różne, telewizyjne programy kulinarne:2008-2011- „Kuchnia po śląsku”- TVS, 2011- nadal, „Rączka Gotuje” TVP Katowice, 2015-2020- kucharz gotujący w „Pytanie na śniadanie” -TVP 2, 2019-nadal- „Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki” W latach 2015-2019 prowadził również programy radiowe w :Radio Vanessa, Radio Katowice, Radio Silesia.

W latach 2013-2020 prowadził autorską restaurację z kuchnią śląską „Rączka Gotuje” w Wodzisławiu Śląskim
„Rączka gotuje na beztydziyń i świynta”- jesień – zima- 2015

„Rączka gotuje na beztydziyń i świynta”- wiosna- lato- 2016

„Zasmakuj w Sienkiewiczu”- 2016 to książki które wydał.

Przez ostatnie kilka lat przeprowadził kilkadziesiąt, kilkaset pokazów i warsztatów kulinarnych.
W planach wydanie nowej książki kulinarnej, a także ciągły rozwój osobisty poprzez liczne działania jak warsztaty, pokazy, stworzenie linii produktów asygnowanych osobą Remigiusza Rączki.